Solliciteer tips

Orientatie

Inleiding

Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk om na te gaan wat voor type persoon je bent. Dit helpt je bij het kiezen van een baan die bij je past. Een goed hulpmiddel hiervoor is het maken van een sollicitatieprofiel.

Profiel

Om tot een profiel te komen moet je jezelf de volgende vragen stellen:
Wat zijn mijn zwakke en sterke punten?
Welke functies oren daarbij?
Wat voor type werknemer ben ik?
Werk ik liever in een team of alleen?
Werk ik liever binnen of buiten?
Wat voor werkzaamheden vind ik leuk?
In welke branche en bij wat voor soort bedrijf zou ik willen werken?
Wat zijn mijn doelen?

Na het beantwoorden van deze vragen kom je tot een sollicitatieprofiel. Je weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt.

CV

Inleiding

Bij het opstellen van een CV is het belangrijk dat het duidelijk en prettig leesbaar is. Een selecteur leest er een groot aantal op een dag en moet snel de zaken vinden die hij zoekt. Daarom dien je bij het maken van je CV de volgende volgorde aan te houden:
Personalia
Opleiding
Werkervaringen
Overige zaken
Referenties

Personalia

Vermeld bij je personalia in ieder geval je:
naam
adres
woonplaats
telefoonnummer (prive en mobiel)
e-mailadres
nationaliteit
geboortejaar
geslacht

Personalia

Vermeld bij je personalia in ieder geval je:
naam
adres
woonplaats
telefoonnummer (prive en mobiel)
e-mailadres
nationaliteit
geboortejaar
geslacht

Opleiding

In dit onderdeel worden je opleidingen en cursussen vermeld. Doe dit altijd in omgekeerde volgorde, dus de meest recente studie boven aan.

Werkervaringen

Ook je werkervaringen vermeld je in omgekeerde volgorde. Beschrijf kort en duidelijk wat je taak en functie was of is.

Aanvullende informatie

Plaats hier zaken die jouw relevant lijken. Bijvoorbeeld: Nevenactiviteiten, hobby's en talenkennis.

Sollicitatie brief

Inleiding

Je sollicitatiebrief dient als aanvulling op je CV. In je CV zet je feiten als werkervaringen en opleidingen. In je sollicitatiebrief draait het vooral om het toelichten van je motivatie en geschiktheid. Een sollicitatiebrief dient kort en bondig te zijn geschreven in een formele stijl. Uit de brief moet voor de selecteur duidelijk worden waarom jij geschikt ben voor de baan en wat je kwalificaties zijn.

Tips bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Richt de brief altijd aan een concreet persoon.
Benadruk wat je voor het bedrijf kan betekenen.
Geef je affiniteit met de branche aan.
Laat je enthousiasme blijken voor de functie.
Sluit positief af.
Laat je brief door iemand anders lezen voor controle op spelfouten.

Het gesprek

Inleiding

Je hebt je doel bereikt je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is de laatste stap naar een nieuwe baan.

Voorbereiding

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Bedenk welke vragen je kan verwachten zodat je vlot een goed geformuleerd antwoord kan geven zonder daarbij eerst een minuut stil te vallen. Bedenk concrete voorbeelden om je antwoorden toe te lichten.

Vragen die je jezelf kan stellen zijn:
Wat zijn mijn sterke punten?
Wat zijn mijn zwakke punten?
Waarom heb je naar deze functie gesolliciteerd?Waarom heb je juist bij dit bedrijf gesolliciteerd?
Wat zijn mijn ambities?
Waarom ben ik weg gegaan bij mijn vorige werkgever?

Het gesprek

Het doel van de selecteur is om er achter komen wat voor persoon jij bent en welke kwaliteiten je hebt. De eerste indruk tijdens het gesprek is zeer belangrijk. Zorg er dus voor dat je op tijd komt, er verzorg uitziet en ontspannen overkomt.

Tijdens het gesprek worden allerlei vragen aan je gesteld om te kunnen beoordelen of jij de persoon bent die het bedrijf zoekt. Beantwoord de vragen eerlijk en duidelijk. Licht je antwoorden toe met voorbeelden. Verder is het belangrijk hoe jij je boodschap overbrengt. Wees je tijdens het gesprek dan ook bewust van je houding en uitstraling.

Afsluiting

Het laatste gedeelte van het sollicitatiegesprek is de afsluiting. Onderschat een goede afsluiting niet. Het is het laatste onderdeel van het sollicitatiegesprek en blijft daarom vaak het langst in de herinnering van je gesprekspartner hangen. Meestal krijg je aan het einde van het gesprek de gelegenheid om vragen te stellen. Maak altijd van deze mogelijkheid gebruik. Dit komt ge�nteresseerd over en je laat zien dat je voorbereid bent.

Redenen om een baan te zoeken

Inleiding

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek gaat naar een baan. Misschien ben je niet tevreden met je huidige baas of wordt je ontslagen of heb je net je diploma gehaald. Hieronder vind je een overzicht van redenen op om zoek te gaan naar een andere baan:

Ontevreden over werkomstandigheden

Het kan zijn dat je niet tevreden bent over je huidige baan. Dat kan allerlei redenen hebben bijvoorbeeld omdat je niet met je collega's overweg kan of omdat je uitgekeken bent op de werkzaamheden die je doet. Andere reden kan zijn dat je ergens anders meer salaris kan verdienen of dat je niet goed overweg kan met je leidinggevende.

Ontslag

Als je niet goed functioneert loop je de kans om ontslagen te worden. Je kan niet zomaar ontslagen worden je werkgever moet wel gegronde redenen hebben om een ontslagvergunning aan te vragen bij het CWI. Je werkgever kan je ook op staande voet ontslaan, maar dat is alleen het geval bij ernstige gedragingen als dronkenschap en diefstal.

Faillissement of reorganisatie

Het kan slecht gaan met het bedrijf waardoor je werkgever failliet gaat of moet reorganiseren. Bij een reorganisatie wordt er vaak gebruik gemaakt van outplacementtrajecten. Hierbij word je geholpen naar een nieuwe baan met behulp van een daarin gespecialiseerd bureau.

Ziekte

Je kan ook, gedwongen door ziekte, op zoek moeten naar een nieuwe baan. Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter moet de werkgever 2 jaar lang een deel van het loon doorbetalen indien ze je niet helpen om aan een nieuwe baan te komen.

Nabellen

Inleiding

Je hebt gereageerd op een advertentie maar je hebt na een tijd nog steeds geen reactie ontvangen. Tijd om actie te ondernemen! Als je gereageerd hebt op een advertentie is het normaal dat je soms 2 weken niks hoort. Het bedrijf wacht dan tot er voldoende sollicitatiebrieven binnen zijn. Wees dus niet te snel met nabellen. Niet elk bedrijf zit hier op te wachten omdat ze geen tijd hebben voor dit soort telefoontjes. Maar over het algemeen wordt het wel gewaardeerd omdat het interesse laat blijken van de kandidaat.

Besluit je te bellen let dan op de volgende punten:
Vraag ten eerste of je brief goed is aangekomen
Vervolgens vraag je of de vacature al ingevuld is en wanneer je een reactie kunt verwachten.

Als blijkt dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek kan je eventueel uitleg vragen waarom je niet wordt uitgenodigd, misschien was je CV of sollicitatiebrief niet goed.