Vrijeschool Widar
Omschrijving van Vrijeschool Widar
In ons mooie, klassieke schoolgebouw werken onze collega’s met hart en ziel samen aan vrijeschoolonderwijs voor onze 260 leerlingen. Bijvoorbeeld aan vernieuwing: waar kunnen we innoveren, wat kan er nóg beter? Hoe geven we bijvoorbeeld ict en digitale geletterdheid zo vorm dat het past bij ons onderwijsprogramma, onze vrijeschoolvisie en onze leerlingen? Het allerbelangrijkst vinden we dat je als leerkracht de ruimte hebt om naar iedere leerling en naar de klas als groep te kijken. Wat heeft een leerling nodig, hoe begeleid je hem het beste in zijn ontwikkeling, hoe help je hem te worden wie hij is?
We zijn ons bewust van de belangrijke rol die ouders spelen bij onderwijs en besteden daarom veel aandacht aan ouderbetrokkenheid. Zo vormen we als school, leerlingen en ouders echt een eenheid.
Vrijeschool Widar ligt in een gemoedelijke wijk. We hebben onder meer een eigen sportzaal en een mooie natuurspeelplaats. In ons pand is ook antroposofisch kindercentrum Hansje Stoffel gevestigd, waarmee we hecht samenwerken.
Missie
Bekijk hier de een filmpje via Youtube over het vrijeschoolonderwijs op onze scholen.
Visie
De vrijeschool: hoog kwalitatief onderwijs mét meerwaarde. Náást het behalen van de kwalitatieve reguliere einddoelen, gesteld vanuit de overheid, geven wij de leerlingen extra waarden mee die van belang zijn om je blijvend te willen en kunnen ontwikkelen. Het kind wordt uitgedaagd zijn persoonlijkheid goed te ontplooien en te zoeken naar oplossingen binnen een veilige omgeving, om zo stevig in de wereld te staan.
De vrijeschool blijft zich ontwikkelen om aansluiting te houden op de huidige en toekomstige maatschappij, met respect voor de bestaande (antroposofische) waarden. Van belang zijn aspecten als: kennis, kunst, creativiteit, beweging, balans eQ & iQ, zorg voor onze aarde en ontwikkeling van de krachten van het kind om te kunnen worden wie je bent.
Werkomgeving
Hierna start de lesdag en komen de leerlingen de klas in. De eerste uren starten de klassen 1 t/m 6 (groep 3-8) met periode onderwijs. Dit is een soort projectonderwijs waarbij je drie weken aaneengesloten werkt aan één thema of onderwerp. Lekker de diepte in met je leerlingen! De kleuters hebben een eigen programma. Een heerlijke dag met het bakken van broodjes, verhalen vertellen en vooral spelen, spelen, spelen. Een dag met veel herkenning, ritme en regelmaat. Echt kleuteren dus.
In de pauze gaan je leerlingen spelen op het veelal groene schoolplein, of het nou nat of droog weer is. Even alles loslaten en door de plassen ravotten. Hierna start je met de vaklessen. Bijvoorbeeld muziek of schilderen. Of toneel. Maar ook Engels, rekenen, taal of lezen.
Elk vak heeft zijn eigen vastgestelde leerdoelen. Handwerken ondersteund bijvoorbeeld naast de motoriek en creativiteit ook rekenen. Toneel ondersteund de taalvaardigheid maar ook het samenwerken én de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. De vakken en onderwerpen zijn op een vrijeschool zeer bewust gekozen, aansluitend bij de leeftijdsfase van de leerlingen. Superleuk om daar, door het jaar heen, steeds resultaten van te zien als leerkracht! En ook om hier zelf in te groeien!
Er is een duidelijke en goede leidraad voor jou als docent wat wanneer aangeboden wordt in de klas. Jij mag nadenken hoe die lesstof het beste beklijft en wat het beste bij jou en je leerlingen past. Jouw handtekening.
Na de lesdag start de voorbereiding voor de volgende lesdag in je lokaal. Dinsdag of donderdag zijn er vaak gezamenlijke pedagogische vergaderingen waarbij je met elkaar vraagstukken oppakt.