Omschrijving van ISK Groningen
Wie zijn wij?
ISK Groningen staat voor Internationale Schakelklas Groningen. De ISK is bestemd voor leerlingen in de leeftijd van 12 tot ongeveer 18 jaar die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. De ISK biedt op dit moment ruimte aan ongeveer 300 leerlingen. Een deel van de leerlingen heeft een (tijdelijke) verblijfsvergunning en stroomt door naar vervolgonderwijs in Nederland. Een andere groep heeft asiel aangevraagd, maar nog geen status of woning. Deze leerlingen verblijven tot ongeveer zes maanden op school. Zij verhuizen daarna en gaan naar een andere ISK.
Het gaat om leerlingen die
- met hun ouders in een asielzoekerscentrum verblijven;
- naar Nederland zijn gekomen in het kader van gezinshereniging of -vorming;
- afkomstig zijn uit de voormalige Antillen en hun opleiding in het Papiaments of Engels hebben gehad;
- naar Nederland zijn gekomen omdat een ouder een relatie heeft gekregen met een Nederlander.
De ISK geeft les aan leerlingen met ongeveer 30 verschillende nationaliteiten. De meeste leerlingen zijn vluchteling en hebben traumatische ervaringen opgedaan. Ook de onderwijsachtergrond van leerlingen is heel divers. Een deel van de leerlingen moet na het 18e jaar terugkeren naar het land van herkomst.
De ISK telt op dit moment ongeveer 300 leerlingen. Ongeveer de helft van de leerlingen heeft een (tijdelijke) verblijfsvergunning en stroomt door naar regulier vervolgonderwijs in Nederland.
Het gaat om leerlingen die
naar Nederland zijn gekomen in het kader van gezinshereniging
afkomstig zijn uit de voormalige Antillen en hun opleiding in het Papiaments of Engels hebben gehad
naar Nederland zijn gekomen omdat een ouder een relatie heeft gekregen met een Nederlander
De overige leerlingen
- verblijven met hun ouders in een asielzoekerscentrum of noodopvang
- verblijven in een opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV)
Gemiddeld hebben onze leerlingen twee jaar nodig om voldoende thuis te raken in de Nederlandse taal en cultuur om met succes een vervolgopleiding te kunnen doen. Het onderwijs richt zich met name op het verwerven van de Nederlandse taal en op inburgering in Nederland. De leerlingen volgen daarnaast de volgende vakken: rekenen/wiskunde, Engels, biologie, lichamelijke ontwikkeling, beeldende vorming en drama.
Organisatie
Kies je voor Openbaar Onderwijs Groningen, dan kies je voor de leerling. Bij ons draait het om het creëren van meerwaarde voor elke leerling en uiteindelijk voor de maatschappij. Dat maakt het werken in het onderwijs ook zo betekenisvol. Jij speelt een belangrijke rol in de mate waarin we slagen om onze missie te behalen.
Vanuit de kernwaarden verbinden, vertrouwen en vernieuwen geven wij – ieder vanuit zijn eigen rol – inhoud aan ons werk en een bijdrage aan het onderwijs. Oog voor eigen ontwikkeling stimuleren wij met een uiteenlopend aanbod aan trainingen en opleidingsmogelijkheden.