Stichting OVO Gorinchem
Welkom bij Stichting OVO
Waar we samen talenten ontwikkelen.
Open onderwijs voor iedereen
Iedereen heeft talent en bij Stichting OVO is iedereen welkom om die talenten en interesses te ontdekken en te ontwikkelen. Dit doen we door open onderwijs te bieden in de regio Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam, waarbij we geen onderscheid maken tussen afkomst, geaardheid, levensovertuiging of religie. We kijken samen met de leerling en ouders naar het onderwijsaanbod dat het beste bij de behoeften en mogelijkheden van de leerling past, zowel qua onderwijsrichting als onderwijsconcept.
Eigen onderwijsconcepten met het OVO DNA
Alle OVO-scholen hebben een eigen karakter, unieke kenmerken en een eigen onderwijsconcept. Tegelijkertijd zijn de scholen verbonden door het gedeelde OVO-DNA, waarbij de kernwaarden ‘open’, ‘verbinden’ en ‘ontwikkelen’ centraal staan. Deze waarden worden door alle scholen uitgedragen. Het diverse aanbod aan onderwijsconcepten past bij het open onderwijs, waar leerlingen en ouders de kans en de vrijheid krijgen om een school te kiezen die past bij hun behoeften en mogelijkheden.
Samen leren, samen leven
Bij OVO geloven we in een inclusieve, respectvolle en inspirerende leeromgeving in groeiende leergemeenschappen, waar leerlingen zichzelf mogen en kunnen zijn, en iedereen gezien wordt. We bieden een belangrijke basis om talenten te ontwikkelen en op te groeien tot een zelfbewuste, vitale jongvolwassene. Een jongvolwassene die met ontwikkelde capaciteiten een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij en onze samenleving.
In onze scholen mag en kun je zijn wie je bent, koesteren we talenten en bouwen we samen aan een inclusieve samenleving.
Bij OVO is iedereen welkom om talenten en interesses te ontdekken en te ontwikkelen. We maken geen onderscheid tussen afkomst, geaardheid, levensovertuiging of religie. We staan voor openbaar onderwijs en gaan binnen OVO nog een stapje verder: open onderwijs.
Open onderwijs
Binnen ons open onderwijs gaan we samen met de leerling en ouders op zoek naar het onderwijsaanbod dat het beste bij de behoeften en mogelijkheden van de leerling en de omgeving past. We kijken hierbij naar drie factoren: talent en interesse van de leerling, vaardigheden en competenties van de leerling, en de omgevingsfactoren. Door hier aandacht voor te hebben, kunnen we streven naar de meest passende onderwijsroute en onderwijsconcepten, zodat iedereen een kans krijgt om talent te ontwikkelen.
Inclusief onderwijs, afgestemd op de leerling
Om het onderwijs zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften en mogelijkheden van elke leerling, biedt OVO alle onderwijsroutes aan binnen primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Dit gebeurt onder één schoolbestuur, wat het mogelijk maakt om af te kunnen wijken van de voor de hand liggende route wanneer dat noodzakelijk en helpend is voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. We zien hierin onderwijs als middel tot ontwikkeling, en niet als einddoel.
Doorlopende leerlijnen
We streven naar doorlopende leerlijnen die aansluiten bij de talenten, interesses en capaciteiten van leerlingen tussen de 2 en 18 jaar. We hebben daarbij specifiek aandacht voor de overgang van de kinderopvang (ko) naar de basisschool en van de basisschool- naar het voortgezet onderwijs. Daarbij richten we de doorlopende leerlijnen veel meer in op interessegebieden zoals: wetenschap, sport, gezondheid, cultuur en burgerschap. Dit helpt leerlingen inzicht te krijgen in de samenleving, hun eigen interesses te ontdekken en hun talenten te ontwikkelen.
Leergemeenschappen
Onze scholen leggen een belangrijke basis voor talentontwikkeling en goed burgerschap. Hiervoor zoeken we intensieve samenwerkingen op binnen de scholen, tussen scholengemeenschappen, in de wijk en met omliggende bedrijven en instellingen. Met deze visie op leergemeenschappen zet OVO de ambitie neer om een lerende en inspirerende organisatie te zijn, die aansluit bij een continu veranderende samenleving.
Bij Stichting OVO besteden we extra aandacht aan de overgang naar de middelbare school. Dat kan tenslotte best spannend zijn. We zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent en bieden praktijk- vmbo-, mavo-, havo-, atheneum, gymnasium en technasium aan. Zo is er voor iedereen een mogelijkheid om talent verder te ontwikkelen. Bekijk hieronder de vier middelbare scholen binnen Stichting OVO en kom een keer langs om kennis te maken!
Onze scholen voor voortgezet onderwijs:
- Fortes Lyceum - Gorinchem
- Vita College - Gorinchem
- Omnia College - Gorinchem
- Gymnasium Camphusianum
- ISK de Toelomst
Stichting OVO heeft tien basisscholen in de regio Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. Elk met een eigen identiteit en een eigen manier van lesgeven. We vinden het belangrijk dat je een basisschool vindt die bij jou en je kind past, en dat is voor iedereen verschillend.
Bij OVO heb je een ruime keuze aan basisscholen om dit te ontdekken. Bekijk hieronder de verschillende scholen en kom gerust een keertje kijken. Je kunt het hele jaar door een afspraak en een kennismakingsgesprek aanvragen.
Onze scholen voor primair onderwijs:
- Anne Frank - Gorinchem
- Graaf Reinald - Gorinchem
- Driemaster - Hardinxveld - Giessendam
- Tweemaster - Gorinchem
- J.P. Waale - Gorinchem
- IKC Merweplein - Gorinchem
- IKC Merwede - Hardinxveld - Giessendam
- Daltonschool De Poorter - Gorinchem
- Jenaplanschool Gorkum - Gorinchem
- Montessorischool Hoog Dalem - Gorinchem
Missie
Gelijke kansen, inclusiviteit en participatie
Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen om talent te ontwikkelen. Ongeacht afkomst, identiteit, geaardheid of levensovertuiging. Bij OVO omarmen we de diversiteit en staan we open voor elkaar en onze omgeving. Door samen te leren, leren we samen te leven. We ontdekken wie we zijn en groeien op om van betekenis te zijn voor de maatschappij, passend bij onze talenten en mogelijkheden.
Leergemeenschappen
Onze scholen zijn onderdeel van en staan midden in de maatschappij. We zoeken de verbinding op met partners in de wijk, omliggende bedrijven en instellingen en tussen de verschillende scholen. Door intensief samen te werken creëren we een lerende, inspirerende organisatie die van toegevoegde waarde is in de regio. We organiseren uitwisselingsbijeenkomsten en geloven in de kracht van ontmoeting en onderlinge samenwerking.
Onze ambities
Begin 2023 is er een vliegende start gemaakt voor een nieuw strategisch beleidsplan. Er is veel aandacht geweest voor de meningen van kinderen, leerlingen, ouders, collega’s en externe stakeholders. Deze input is samengevat in het strategisch beleidsplan en vormt de fundering voor het werk van Stichting OVO. Een groot deel van dit plan wordt uitgewerkt door innovatieteams, waarin verschillende scholen samenwerken aan diverse ambities. Hieronder volgen de belangrijkste ambities voor de komende periode.
Visie
Bij OVO staan we voor open onderwijs als verdieping van het openbaar onderwijs: iedereen is welkom en gelijke kansen, participatie en inclusiviteit staan centraal. We hebben respect en begrip voor elkaar en we hebben een open en nieuwsgierige houding. Open zijn betekent ook dat je je bij OVO kwetsbaar kunt opstellen, waarbij we kwetsbaarheid zien als een kracht en een teken dat je wilt leren en kunt groeien. Onze scholen creëren hiervoor een veilige omgeving, waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn, we vrij zijn van oordelen, en streven naar een omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen.
Verbinding maken met elkaar en de omgeving:
We geloven sterk in de kracht van verbinding, zowel binnen als buiten onze scholen. Bij OVO moedigen we het aan om elkaar te ontmoeten. Met de ontmoeting ontstaat uitwisseling van kennis en expertise, en bundelen we onze krachten, werken we samen en ondersteunen we elkaar. Deze verbinding strekt zich uit tot leerlingen, ouders, leraren, externe partners in de wijk, in de stad en in de hele regio. We creëren een inspirerende leergemeenschap waarin scholen, andere schoolbesturen, bedrijven en instellingen samenwerken, blijven ontwikkelen en meebewegen met de maatschappelijke ontwikkelingen.
Ontwikkelen en innoveren:
OVO staat voor open onderwijs van hoge kwaliteit. Bij OVO is ontwikkelen meer dan alleen het vergaren van kennis; het gaat om groeien als individu en als gemeenschap: samen leren, samen leven. We geven leerlingen, ouders, leraren en andere collega's de ruimte en mogelijkheden om zichzelf te zijn en hun interesses te ontdekken en talenten te ontplooien. We putten kracht uit elkaars ervaringen, we helpen elkaar en leren van elkaar door met elkaar samen te werken, samen te ontwikkelen en te experimenteren. Onze nieuwsgierigheid naar de talenten en mogelijkheden leidt tot innovatieve onderwijsprogramma's. We investeren in doorlopende leerlijnen verrijkt met talentprogramma's die gericht zijn op diverse interesses, zoals gezondheid en voeding, sport, techniek, wetenschap, kunst en cultuur.
Werkomgeving
Bij Stichting OVO hanteren we het Rijnlands organiseren. We voeren het goede gesprek met elkaar. We wisselen standpunten uit en verdiepen vanuit de dialoog om tot een weloverwogen besluit te komen. Een besluit dat door iedereen wordt uitgedragen. Daarnaast bestaat de organisatie uit een aantal organen voor bestuur, toezicht en medezeggenschap.
Bijzonderheden
Onze scholen



Onze scholen op de kaart
Adresgegevens
Vacatures van Stichting OVO


