De Kleine Akkers
De Kleine Akkers
De naam van het kindcentrum hebben we te danken aan "De Kleine Akkers", zo heette het stukje grond, waarop onze locatie is gebouwd, voordat daar de eerste steen werd gelegd. En daarnaast sluit het mooi aan bij de visie van het Jenaplan onderwijs.
Het Jenaplanconcept werd in de jaren twintig van de vorige eeuw door de Duitser Peter Petersen in de stad Jena ontwikkeld. Van de school maakte hij een leef-werkgemeenschap waarbij de ontwikkeling van het kind centraal stond. Bij de opzet van zijn school ging Petersen ervan uit dat elk kind behoefte heeft aan beweging, zelfstandig bezig zijn, samen zijn en duidelijke leiding.
Door rekening te houden met deze behoeften ontstond een school waar niet de leerstof, maar het kind en zijn ontwikkeling centraal staan.
Peter Petersen zag het onderwijs als ‘de akker’ en ‘de landbouwwerktuigen.’ Kinderen hebben gereedschappen (vaardigheden) als lezen, schrijven, rekenen en taal nodig om ‘de akker’ te kunnen verkennen. Een creatieve onderwijsvorm helpt hierbij om een oogst van de allerbeste kwaliteit op te kunnen leveren.
Missie
Visie
Op Jenaplanschool De Kleine Akkers heerst een sfeer waarin iedereen (h)erkend wordt, we investeren in relatie en gaan uit van de kracht van de groep. Wij geven ons onderwijs vorm vanuit de vier basisactiviteiten van het Jenaplanconcept: samen spreken, -werken, -spelen en -vieren die elkaar gedurende de schooldag ritmisch afwisselen. Naast deze sociale basisactiviteiten laten wij kinderen ook de kracht van stilte ervaren. Wij zien onze school als een oefenplaats voor de samenleving. Hier mogen we fouten maken, verantwoordelijkheid leren dragen en gezamenlijk tot oplossingen komen.
We leren en leven in de stamgroep waarin meerdere leeftijdsgroepen bij elkaar zitten in een mix van jongste, middelste en oudste kinderen. Binnen de stamgroep creëren we een rijke en uitdagende schoolwoonkamer waarbinnen we samen groeien, bloeien en oogsten vanuit een basis van wederzijds vertrouwen. We zijn nieuwsgierig naar de ideeën van kinderen en moedigen hen tevens aan om nieuwsgierig te zijn, te experimenteren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Wereldoriëntatie vormt het hart van ons onderwijs. We sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en op wat er in de wereld van vandaag de dag speelt. Hierdoor verwerven kinderen nieuwe kennis en werken ze aan de Jenaplanessenties die essentieel zijn om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving.
Adresgegevens
Scholen volgen School ontvolgen
Gevolgde scholen zijn daarnaast altijd makkelijk terug te vinden in de opgeslagen items.