De Kleine Akkers

Onderdeel van: Stichting Mondiaen - Goirle
Onderdeel van: Stichting Mondiaen - Goirle
Basisonderwijs
Algemeen bijzonder
145 Leerlingen

De Kleine Akkers

Basisschool de Kleine Akkers maakt deel uit van een kindgericht centrum. Samen met kinderopvang Humankind maken wij een dagprogramma dat aansluit bij de behoeftes van kinderen en volwassenen. 

De naam van het kindcentrum hebben we te danken aan "De Kleine Akkers", zo heette het stukje grond, waarop onze locatie is gebouwd, voordat daar de eerste steen werd gelegd. En daarnaast sluit het mooi aan bij de visie van het Jenaplan onderwijs. 
Het Jenaplanconcept werd in de jaren twintig van de vorige eeuw door de Duitser Peter Petersen in de stad Jena ontwikkeld. Van de school maakte hij een leef-werkgemeenschap waarbij de ontwikkeling van het kind centraal stond. Bij de opzet van zijn school ging Petersen ervan uit dat elk kind behoefte heeft aan beweging, zelfstandig bezig zijn, samen zijn en duidelijke leiding.  
Door rekening te houden met deze behoeften ontstond een school waar niet de leerstof, maar het kind en zijn ontwikkeling centraal staan.  
Peter Petersen zag het onderwijs als ‘de akker’ en ‘de landbouwwerktuigen.’ Kinderen hebben gereedschappen (vaardigheden) als lezen, schrijven, rekenen en taal nodig om ‘de akker’ te kunnen verkennen. Een creatieve onderwijsvorm helpt hierbij om een oogst van de allerbeste kwaliteit op te kunnen leveren.

Missie

Op Jenaplanschool De Kleine Akkers streven wij ernaar om onze kinderen te vormen tot gelukkige, evenwichtige en kritische individuen, die hun eigen leermeester zijn en verantwoordelijkheid kunnen dragen voor hun handelen. We doen dit door middel van uitdagend en betekenisvol onderwijs, waarin leren en leven samenkomen in verbondenheid met elkaar. We leggen een stevig fundament voor de toekomst, waarin we de eigenheid van kinderen koesteren en uitgaan van verschillen. Op Jenaplanschool De Kleine Akkers ontwikkelt een kind zich in relatie met zichzelf, de ander en de wereld. Samen ontwikkelen we voor de wereld van morgen.

Visie

Op Jenaplanschool De Kleine Akkers heerst een sfeer waarin iedereen (h)erkend wordt, we investeren in relatie en gaan uit van de kracht van de groep. Wij geven ons onderwijs vorm vanuit de vier basisactiviteiten van het Jenaplanconcept: samen spreken, -werken, -spelen en -vieren die elkaar gedurende de schooldag ritmisch afwisselen. Naast deze sociale basisactiviteiten laten wij kinderen ook de kracht van stilte ervaren. Wij zien onze school als een oefenplaats voor de samenleving. Hier mogen we fouten maken, verantwoordelijkheid leren dragen en gezamenlijk tot oplossingen komen.

We leren en leven in de stamgroep waarin meerdere leeftijdsgroepen bij elkaar zitten in een mix van jongste, middelste en oudste kinderen. Binnen de stamgroep creëren we een rijke en uitdagende schoolwoonkamer waarbinnen we samen groeien, bloeien en oogsten vanuit een basis van wederzijds vertrouwen. We zijn nieuwsgierig naar de ideeën van kinderen en moedigen hen tevens aan om nieuwsgierig te zijn, te experimenteren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Wereldoriëntatie vormt het hart van ons onderwijs. We sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en op wat er in de wereld van vandaag de dag speelt. Hierdoor verwerven kinderen nieuwe kennis en werken ze aan de Jenaplanessenties die essentieel zijn om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving.


Adresgegevens

Burgemeester Philipsenlaan 2
5051 CR Goirle
Noord-Brabant, België
Bereken woon-werk afstand