Centrum voor Vormingsonderwijs HR

Utrecht
Utrecht
Basisonderwijs
Regulier / Algemeen
Samenwerking
2 Locaties

Omschrijving van Centrum voor Vormingsonderwijs HR

Vormingsonderwijs helpt leerlingen om een eigen levensbeschouwelijke identiteit te vormen. Vakleerkrachten uit diverse levensbeschouwelijke stromingen geven les vanuit hun levensbeschouwelijke achtergrond en laten leerlingen kennismaken met de rijkdom van die cultuur, traditie en levenswijze. Inleven, filosoferen, kritisch nadenken en vragen stellen staan hierbij centraal. Daarbij leren leerlingen een open houding aan te nemen naar andere levensbeschouwingen en zich zo open te stellen voor de ander.

Het doel van ons vormingsonderwijs is dat leerlingen werken aan hun identiteit en een eigen levensvisie. Zij worden personen die nadenken en met anderen kunnen samenleven. Met (bron)verhalen, vaardigheden en ideeën die ze tijdens onze lessen opdoen staan de leerlingen steviger in hun schoenen. Ze leren om hun eigen afwegingen te
maken en hun eigen mening te formuleren. De vakleerkracht inspireert de leerlingen om een eigen kijk op het leven te ontwikkelen.

Bij vormingsonderwijs vanuit één specifieke levensbeschouwing (boeddhistisch, hindoeïstisch, humanistisch, islamitisch, joods, katholiek of protestants) verzorgt een vakleerkracht die thuis is in de specifieke levensbeschouwing de lessen op school. 


Carrousel

Ook bestaat de mogelijkheid van een carrouselvorm. Hierbij verzorgen diverse vakleerkrachten lessen vanuit hun levensbeschouwing in een reeks met andere levensbeschouwingen. 

Vormingsonderwijs is kosteloos onderwijs (45 minuten per week) dat aan te vragen is op de openbare basisschool van het kind. Het is een uniek recht van ouders dat is vastgelegd in de wet waar, voor ouders en school, geen kosten aan verbonden zijn.

Visie

Visie
Vormingsonderwijs helpt leerlingen om een eigen levensbeschouwelijke identiteit te vormen. Onze vakleerkrachten geven les vanuit hun levensbeschouwelijke achtergrond en laten leerlingen kennismaken met de rijkdom van die cultuur, traditie en levenswijze. Inleven, filosoferen, kritisch nadenken en vragen stellen staan hierbij centraal. Daarbij leren leerlingen een open houding aan te nemen naar andere levensbeschouwingen en zich zo open te stellen voor de ander.
 

Werkomgeving

Werkomgeving betreft een of meerdere basisscholen waar 45 minuten per les lesgegeven wordt.  

Informatie voor zij-instromers

Info zij-instromers
Werken als vakleerkracht bij vormingsonderwijs doe je met bevlogenheid en passie. Het is een bijzonder vak. Het geeft je de uitdaging om leerlingen te helpen een eigen antwoord te vinden op hun levensvragen.
Vormingsonderwijs is voor leerlingen op openbare basisscholen en samenwerkingsscholen. Als vakleerkracht help je de leerlingen om hun eigen kijk op het leven te ontwikkelen. Daarnaast leer je ze om oog te hebben voor wat een levensovertuiging voor mensen kan betekenen. En om begrip te hebben voor mensen die anders in het leven staan dan zijzelf.
Als vakleerkracht heb je veel creatieve vrijheid in het vormgeven van je lessen, mogelijkheden voor professionalisering; er is een uitgebreid aanbod voor na- en bijscholing en mogelijkheden om parttime te werken. Het combineren van een rol als groepsleerkracht en als vakleerkracht vormingsonderwijs is mogelijk.
 

Bijzonderheden

Diverse levensbeschouwingen Onze vakleerkrachten representeren de levensbeschouwing en kennen die van binnenuit, waardoor ze op een doorleefde en bevlogen wijze lessen verzorgen waarin verdieping, vorming, ervaring en kennismaking volop aan bod komen.

Humanistisch Vormingsonderwijs

Bij lessen humanistisch vormingsonderwijs onderzoeken leerlingen levensvragen, zodat zij een eigen kritisch waardenbesef ontwikkelen. Ze ontdekken spelenderwijs dat zij keuzes kunnen maken en leren daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Thema’s als vrijheid, respect, gelijkwaardigheid, verbinding met anderen, de natuur en de wereld om hen heen komen aan bod.

Boeddhistisch Vormingsonderwijs

Door uitwisseling van eigen ervaringen en ideeën, onderzoeken leerlingen wat de verhalen en wijsheden van de Boeddha voor hen kunnen betekenen. Ze maken kennis met manieren om zichzelf - individueel en in een groep - tot rust te brengen, concentratie op te bouwen en innerlijke kwaliteiten te versterken; zoals compassie, medevreugde en vrijgevigheid.  
 

Hindoeistisch Vormingsonderwijs

Hindoeïstisch vormingsonderwijs biedt leerlingen handvatten om de eigen identiteit te versterken. De lessen richten zich op de filosofische inzichten van het Hindoeïsme en de kernthema’s uit de geschriften, zoals de Bhagavad Gita, de Veda’s en Upanishads. Er is aandacht voor universele waarden als respect, vriendschap, harmonie en dankbaarheid, die leerlingen helpen om bewust en verantwoordelijk in het leven te staan. 

Islamitisch Vormingsonderwijs

Bij de lessen islamitisch vormingsonderwijs maken leerlingen kennis met de basisbeginselen van de islam (de geloofsleer, de geloofspraktijk en ethiek), en belangrijke religieuze gebeurtenissen zoals de feesten. Ze leren om zelfstandig te denken en respect te hebben voor andersdenkenden. 

Katholiek Vormingsonderwijs

Bij lessen katholiek vormingsonderwijs ontdekken leerlingen de betekenis van het katholieke geloof. De Bijbel, de katholieke kerk en de katholieke traditie vormen hier een belangrijk onderdeel van. De lessen stimuleren leerlingen om te gaan met het Mysterie van leven en geloof.

Protestants Vormingsonderwijs

De lessen protestants vormingsonderwijs verbinden thema’s uit het leven van leerlingen, zoals vertrouwen, liefde of natuur, aan Bijbel- en spiegelverhalen. De lessen nodigen leerlingen uit om zich te verwonderen en zorgzaam om te gaan met anderen en de wereld. 

Joods Vormingsonderwijs

Joods vormingsonderwijs laat leerlingen van binnenuit kennismaken met de joodse cultuur, tradities en levenswijze. In de lessen is er o.a. aandacht voor de feestdagen, belangrijke personen en gebeurtenissen uit de geschiedenis en de joodse gemeenschap in Nederland. 

Onze scholen

{"total":2,"sectoren":{"1":2},"denominaties":{"13":2},"provincies":{"8":1,"7":1},"onderwijsTypen":{"1":2},"heeftVacatures":{"1":1,"2":1},"isSchoolGroep":{"1":0,"2":2},"onderwijsRegios":{"-1":2}}
2 scholen gevonden
Onderdeel van Centrum voor Vormingsonderwijs HR-Utrecht
Basisonderwijs PO
1 vacatures
Samenwerking
Onderdeel van Centrum voor Vormingsonderwijs HR-Rotterdam
Basisonderwijs PO
Samenwerking
Meer scholen tonen

Onze scholen op de kaart



Collega’s aan het woord

Kijkje in de klas van een vakleerkracht boeddhisme ‘Ik wil de leerlingen graag laten nadenken over hoe ze in het leven staan, en hoe ze met elkaar omgaan. Als er in een gesprek lampjes aangaan in hun hoofden is dat fantastisch om te zien. Als vakleerkracht vormingsonderwijs is de levensbeschouwing een wezenlijk onderdeel van wie je bent. Dat neem je mee de les in. Onlangs gaf ik een les over boos worden. De boeddhistische zienswijze leert je om bij emoties even te wachten met reageren, door even rust te nemen en in jezelf te keren. Nu had ik een vrij lastige groep 8 en moest in die les daarom een keer pittig ingrijpen. Een van de leerlingen zei toen: ‘Juf, u wordt boos.’ Ik antwoordde: ‘Interessant ja, je hebt helemaal gelijk. Ik moet ook nog oefenen.’ Doordat ik zo actief bezig ben met het boeddhisme en mezelf meeneem in dat proces, kan ik hier direct op reflecteren en dat weer inzetten in de les. Dat geeft mijn les verdieping. In de vormingslessen kan ik zowel mijn liefde voor de kinderen als voor het boeddhisme kwijt.’

vakleerkracht


Adresgegevens

Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
Utrecht, Nederland
Bereken woon-werk afstand

Vacatures van Centrum voor Vormingsonderwijs HR

{"total":1,"sectoren":{"1":1},"vakken":{"95":1,"-1":0},"geplaatstDoor":{"1":0,"2":1},"beschikbaarheid":{"2":0,"1":1,"-1":0},"dienstverband":{"3":1,"-1":0},"zijInstroom":{"1":0,"2":0,"-1":1},"onderwijsTypen":{"1":1,"-1":0},"bevoegdHeden":{"-1":1},"buitenland":{"1":0},"geplaatstOp":{"1":0,"3":0,"7":0,"30":1},"functieSoorten":{"2":1},"provincies":{"8":1},"onderwijsRegios":{"-1":1}}
1 onderwijsvacatures
Centrum voor Vormingsonderwijs - Utrecht
Basisonderwijs
0,4 fte
Parttime