Basisschool De Opstap

Onderdeel van: Atalenta - Maarheeze
Onderdeel van: Atalenta - Maarheeze
Basisonderwijs

Omschrijving van Basisschool De Opstap

De Opstap is een school waar medewerkers met passie en op professionele wijze onderwijs aan nieuwkomers verzorgen. De Opstap biedt kinderen onderwijs waarbij de focus nadrukkelijk ligt op de verwerving van de Nederlandse taal. Het doel is dat de kinderen in korte tijd kunnen doorstromen naar het reguliere Nederlandse basisonderwijs

De leerlingpopulatie van De Opstap bestaat uit kinderen die gevlucht zijn uit het land van herkomst. Daarnaast bestaat onze populatie ook uit andere nieuwkomers. Deze kinderen wonen nog maar kort in Nederland en beheersen de Nederlandse taal nog niet voldoende om in te stromen in een reguliere groep. Plaatsing op onze school is voor een tijdelijke periode, afhankelijk van de beginsituatie van de kinderen.

Werkomgeving

Doelgroep
De leerlingpopulatie van De Opstap bestaat uit  kinderen die kort in Nederland en verblijven. Bijvoorbeeld omdat ze gevlucht zijn uit het land van herkomst, deze kinderen verblijven op het AZC in Budel.  Daarnaast bestaat onze populatie ook andere nieuwkomers uit onze regio. Deze kinderen wonen nog maar kort in Nederland en beheersen de Nederlandse taal nog niet voldoende om in te stromen in een reguliere groep met leeftijdsgenoten op de basisschool. Dit kunnen kinderen zijn waarvan de ouders in Nederland zijn gaan werken (expats, arbeidsmigranten), kinderen van ouders die een bedrijf vestigen in Nederland, kinderen van een ouder die met een Nederlandse partner trouwt, gezinshereniging.  

Plaatsing op onze school kan voor een korte of langere periode zijn. Afhankelijk van de beginsituatie van de kinderen. Variërend tussen een half tot maximaal anderhalf jaar zijn kinderen voldoende vaardig om in te stromen in het reguliere basisonderwijs.  

Behoefte doelgroep
Deze kinderen hebben specifieke instructie van de Nederlandse taal nodig. De voorgeschiedenis van onze leerlingen is divers en daarmee ook de ontwikkelingsniveaus. Leerkrachten en onderwijsassistenten werken doelgericht samen om onderwijs op maat te bieden. De?spraak-taalontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling krijgen in ons onderwijs veel aandacht. Daarnaast bevorderen we de zelfstandigheid (zelf kunnen) en de autonomie (zelf willen) van de leerlingen.?? 


Adresgegevens

Kijkakkers 1a2
6026 ER Maarheeze
Noord-Brabant, Nederland
Bereken woon-werk afstand