Het Hogeland College
Omschrijving van Het Hogeland College
Het Hogeland College Winsum voor vmbo en tl-havo vormt samen met de vmbo-vestiging in Uithuizen, de havo vwo-vestiging en de ISK in Warffum dé scholengemeenschap in Noord-Groningen.
Met een team van een kleine 30 medewerkers verzorgen we het onderwijs voor ruim 300 leerlingen. Ons onderwijsconcept in Winsum is gestoeld op de kernwaarden: Jezelf zien, elkaar zien en de wereld zien. In onze lessen besteden we veel aandacht aan: kiezen, plannen, reflecteren en samenwerken. Er zijn voor de leerlingen dan ook keuzemogelijkheden in wat ze willen doen en wanneer. Een schooldag start voor de klas samen met hun coach. De leerlingen maken dan een planning voor de dag en ze bespreken met de coach aan welke leerdoelen ze gaan werken. Om onze leerlingen ook een ruime profielkeuze te kunnen bieden werken we al nauw samen met de ‘groene’ vmbo-school Terra Winsum.
We zijn ambitieus en willen ons onderwijs graag nog verder ontwikkelen. Gedreven door de ambitie om thuisnabij kwalitatief goed onderwijs te kunnen blijven leveren, maken we mooie stappen in de verdere ontwikkeling van ons onderwijs. We willen motiverend en betekenisvol onderwijs bieden aan leerlingen én docenten. Onder leiding van een regiegroep en de schoolleiding ontwikkelen we zelf vormen van samenwerkend en thematisch leren. Daarin zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met bedrijven en instellingen buiten de school. We willen het leren van iedere leerling mogelijk maken in een passende leeromgeving en daar hoort ook de kennismaking met de werkpraktijk bij.
Missie
Visie
Op school leggen we verbanden tussen vakken waardoor je de wereld om je heen beter leert begrijpen. Zelfstandig én samen met anderen onderzoek je doelgericht vraagstukken, kom je tot antwoorden en ontwerp je oplossingen. Hierbij leer je om op respectvolle manier met elkaar te communiceren, feedback te geven en te ontvangen en tot een goed resultaat te komen. Je levert zelfstandig een bijdrage aan de groepsopdracht en voelt je tegelijkertijd samen verantwoordelijk om tot leren en ontwikkelen te komen.
Daar waar mogelijk wordt er bij opdrachten een verbinding gelegd naar de wereld om je heen. Actualiteiten en situaties uit je omgeving of de regio worden hierbij als uitgangspunt genomen zodat wat je leert betekenis krijgt. Hierdoor ga jij als (wereld-)burger actief nadenken over hoe jij je tot de snel veranderende wereld kunt verhouden en hoe jij hier een actieve bijdrage aan kunt leveren.