Sint Petrusschool

Onderdeel van: Stichting Katholiek Onderwijs Volendam - Volendam
Onderdeel van: Stichting Katholiek Onderwijs Volendam - Volendam
Basisonderwijs
Regulier / Algemeen
Rooms-Katholiek

Omschrijving van Sint Petrusschool

de Petrusschool is een van de scholen die onder de verantwoording vallen van de Stichting Katholiek Onderwijs Volendam. Via een ‘school’ specifiek lesplan worden kinderen gestimuleerd en geïnspireerd om spelenderwijs te leren, ontdekken en ervaren om zich zo optimaal voor te bereiden op het voortgezet onderwijs.

Missie

De kinderen van nu voorbereiden op de toekomst van morgen. Dat is in een paar woorden het doel van de Stichting Katholiek Onderwijs Volendam. Uitgangspunt is dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en openstaan om dingen te leren. Belangrijk daarbij is dat de individuele talenten van de leerling benut worden, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot een actief, sociaal en talentvol jongvolwassene.

Onderwijs in ontwikkeling

Onderwijs is altijd in ontwikkeling. De SKOV wil dat via de scholen en organisatie stimuleren en in praktijk brengen. De vaardigheden en mogelijkheden van nu worden volledig benut in het onderwijs, waardoor ICT en Wetenschap & Techniek al vanaf jonge leeftijd op speelse wijze onderdeel uitmaken van het lesprogramma. Naast het samen leren wordt ook zelfstandig en probleemoplossend werken door alle leerjaren bijgebracht. Een brede ontwikkeling met ook plaats voor muziek, kunst & cultuur is het streven.

Een lerende organisatie

Belangrijk voor de SKOV is dat niet alleen onze leerlingen leren. Ook ons onderwijzend personeel leert elke dag. Van en met elkaar. Maar ook van leerlingen zelf. Ervaringen worden onderling uitgewisseld en succesverhalen worden gedeeld. Alles om de kwaliteit van het onderwijs te behouden en verbeteren. Daarbij worden onze leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel begeleid en gecoacht in hun ontwikkeling. Zodat zij het beste uit zichzelf en hun leerlingen kunnen blijven halen.

Ontwikkeling van 0 tot 18 jaar

Het SKOV streeft in haar onderwijs de leerling van 0 tot 18 jaar te ontwikkelen tot een actief, sociaal en talentvol lid van de maatschappij. De onderlinge overdracht per leerjaar, maar ook tussen basis- en voortgezet onderwijs is daardoor erg belangrijk. De zorg voor een leerling houdt niet op na het afsluiten van een periode, maar samen zorgen wij voor de continue ontwikkeling van de leerling. Daarbij mag ook naschools niet vergeten worden. Ontwikkeling en begeleiding reikt verder dan schooluren. Samenwerking om ook na school voor een breed aanbod aan mogelijkheden te bieden is voor de SKOV erg belangrijk.

Visie

Wij vinden het heel belangrijk dat een kind kan groeien en zich maximaal kan ontwikkelen dankzij onze lessen. Kinderen ontvangen tijdens hun verblijf op de Sint Petrusschool minimaal 7520 uur onderwijs. Het is dus heel belangrijk dat een kind zich veilig en vertrouwd voelt op onze school. Binnen de mogelijkheden van het kind proberen we hem of haar te laten groeien en uit te dagen. Zo proberen we het maximale uit het kind te halen.

Naast de basisvaardigheden zoals taal en rekenen etc. werken we ook aan vaardigheden zoals:

  • Verantwoordelijkheid
  • Zelfredzaamheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Samenwerken
  • Omgaan met anderen
  • Samenwerken
  • Persoonlijke ontwikkeling

Dit zijn belangrijke punten waardoor kinderen uitgroeien tot actieve burgers. Natuurlijk besteden we daarnaast veel aandacht aan de culturele, creatieve en lichamelijke ontwikkeling van de leerlingen.

Kernwaarden

De kernwaarden van onze school zijn:

  • Wij zorgen voor rust, regelmaat en persoonlijke aandacht.
  • Wij creëren een veilig schoolklimaat.
  • Wij zorgen voor een positieve betrokkenheid.
  • Wij zorgen voor zichtbaar lerende kinderen.
  • Wij zorgen dat leren leren samen tot stand komt.
Rust en regelmaat

Rust en regelmaat zijn heel belangrijk voor kinderen. Structureel werken zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dit zorgt voor een vertrouwd gevoel waardoor kinderen gemakkelijker leren.

Veilige omgeving

Iedereen moet zich veilig voelen bij ons op school. Een veilig schoolklimaat is van groot belang. Wanneer een kind zich veilig en vertrouwd voelt kan het zich goed concentreren en is de stap om hulp te vragen klein. Kinderen weten dat ze alles aan ons kunnen vragen en dat wij hun helpen waar dat nodig is.

Betrokkenheid

De betrokkenheid van ouders en leerlingen is belangrijk voor een goede sfeer op school. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich welkom en thuis voelt. De betrokkenheid is ook belangrijk bij activiteiten op school waarbij de hulp van ouders onmisbaar kan zijn.

Samen leren leren

Op school zijn we samen en samen kunnen we meer. Door elkaar te helpen leren we samen meer. Leerkrachten leren van de kinderen, zoals de kinderen van leerkrachten leren. Deze basis zorgt ervoor dat we goed naar elkaar luisteren en respectvol met elkaar omgaan.

Plusklas

De Petrusschool heeft een interne Plusklas. Deze klas is speciaal voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. De leerlingen worden in deze klas meer uitgedaagd en we werken met de leerlijn Mindset en Levelwerk. Bij de leerlijn Mindset ligt de focus op het proces, de inspanning en groei. Daarbij helpen we ze bij de focus op het leren en het leren fouten maken. Dit is voor veel kinderen een goede uitdaging. De leerlijn Levelwerk daagt kinderen uit voor het hogere orde denken en executieve functies. Kinderen leren verder aan de hand van een stappenplan de juiste leerstrategieën en leervaardigheden aan.


Adresgegevens

Schoklandstraat 73
1130 AB Volendam
Noord-Holland, Nederland
Bereken woon-werk afstand