Montessori Scholengemeenschap Amsterdam

Montessori Scholengemeenschap Amsterdam

Amsterdam
Amsterdam
Voortgezet onderwijs
Algemeen bijzonder
5.181 Leerlingen
6 Locaties

Omschrijving van Montessori Scholengemeenschap Amsterdam

Welkom bij de Stichting Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (MSA)
Wij zijn een scholengroep voor Voortgezet Montessori-onderwijs in Amsterdam. We hebben een lange traditie in het in stand houden en ontwikkelen van kwalitatief en hoogstaand Voortgezet Montessori-onderwijs.
Onze scholengemeenschap bestaat op dit moment uit vijf scholen die vanuit een gemeenschappelijke montessori-visie uniek zijn in hun onderwijsaanbod. De scholen werken ieder geheel zelfstandig vanuit een eigen traditie en identiteit. Iedere school profileert zich met zijn eigen onderwijsaanbod tot een toonaangevende en sprankelende school, waar leerlingen en docenten iedere dag weer graag komen. Wij verzorgen onderwijs voor:
 • vwo
 • gymnasium
 • atheneum
 • havo
 • mavo
 • vmbo
Onze scholen zijn:
 • Montessori Lyceum Amsterdam 
 • Montessori Lyceum Oostpoort
 • IVKO Montessori
 • Metis Montessori Lyceum 
 • Kiem Montessori (deelschool van Metis Montessori Lyceum)
--------------------------------------------------------------------------------
Montessori Lyceum Amsterdam
Méér dan onderwijs alleen.
Een school voor:
 • vwo
 • gymnasium
 • atheneum
 • havo
 • mavo
Deze eerste school voor voortgezet montessorionderwijs (opgericht in 1930) is met bijna 2000 leerlingen gevestigd aan de Hobbemakade/Pieter de Hoochstraat 59 en aan de Van Ostadestraat 103 in Stadsdeel Zuid en de van Eesterenlaan 50 in stadsdeel Zeeburg.
--------------------------------------------------------------------------------
Montessori Lyceum Oostpoort
Duidelijk met aandacht.
Een school voor:
 • vmbo
 • mavo
 • havo/vwo
De school is gehuisvest in een prachtig schoolgebouw dat speciaal ontworpen is voor het eigentijdse
montessori-onderwijs van de school. De school telt op dit moment ruim 1300 leerlingen en staat aan de Polderweg 3 in het hart van Amsterdam-Oostpoort/Watergraafsmeer.
Het Oostpoort is een brede scholengemeenschap voor alle niveaus van vmbo tot havo/vwo waar de leerlingen samen denken en doen door een combinatie van theoretische vakken en het samenwerken aan levensechte, vakoverstijgende projecten.
De school biedt ook de zogenaamde vakmanschapsroutes aan, een doorgaande leerlijn vmbo-mbo.Daarnaast verzorgt de school in de Internationale Schakelklassen (ISK) onderwijs aan kinderen tussen de 12 en 18 jaar die nieuw zijn in Nederland en de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. 
--------------------------------------------------------------------------------
IVKO Montessori
Leren van kunst.
Een erkende Cultuur-Profielschool voor:
 • havo
 • mavo
Het IVKO Montessori is een kunstvakschool. Leerlingen met interesse en talent voor kunst (dans, muziek, drama, beeldende kunst) kunnen op de school terecht. Leren van en door kunst is het uitgangspunt van de school. Kunstvakken staan daarom centraal in het onderwijs op het IVKO Montessori. 
De school telt meer dan 500 leerlingen en is gehuisvest aan de Rustenburgerstraat 15 in Amsterdam-Zuid. Het gebouw is specifiek ontworpen voor het onderwijs dat hier gegeven wordt. Leerlingen en docenten beschikken over moderne leerdomeinen, werkplaatsen, studio’s en een prachtig dakterras. 
--------------------------------------------------------------------------------
Metis Montessori Lyceum
Overtref jezelf!
Een school voor:  
 • vwo (atheneum, gymnasium en technasium)
 • havo (regulier en technasium)
 • mavo
Het Metis Montessori Lyceum (MML of Metis) is een brede scholengemeenschap (mavo, havo en vwo) in Amsterdam Oost.
De havo/vwo-afdeling is gehuisvest aan de Mauritskade 58. De school richt zich op montessorionderwijs, innovatief leren en wereldburgerschap en heeft meer dan 1030 leerlingen. Het MML heeft een technasium en een speciale coderclass, bedoeld voor leerlingen met interesse in programmeren.
De mavo-afdeling van de school is in 2018 gestart met het Kiemm-onderwijsconcept, gericht op sport en buitenschoolse activiteiten. Deze deelschool van het Metis Montessori Lyceum is gehuisvest aan de Tweede Oosterparkstraat 33.
 --------------------------------------------------------------------------------
Kiem Montessori
Kiem Montessori, deelschool van het Metis Montessori Lyceum. Kiem Montessori is gehuisvest aan de Tweede Oosterparkstraat 33.  In 2016 is deze school begonnen als winnaar van de Amsterdamse onderwijswedstrijd ‘Onze Nieuwe School’.De toenmalige stichting Kiem is samen met de MSA tot dit innovatieve concept gekomen. Onder de vleugels van het Metis Montessori Lyceum is een team mavo-docenten enthousiast aan de slag gegaan, gericht op sport en buitenschoolse activiteiten. De leerlingen maken hun huiswerk op de school.

Missie

De MSA staat voor onderwijs waarin de montessorivisie op de ontwikkeling van het kind uitgangspunt is om het volgende voor leerlingen te bereiken:

 • De leerling kan zich ontwikkelen tot een onafhankelijke persoonlijkheid middels creativiteit en zelfverantwoordelijkheid;
 • De leerling verwerft bekwaamheden om in studie, werk en samenleving te kunnen functioneren;
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid: de leerling leert op een verantwoordelijke wijze een maatschappelijke rol te vervullen.

Visie

De sfeer in de MSA-scholen wordt gekenmerkt door vertrouwen in elkaar en respect voor ieder individu, zowel leerling als docent. Iedereen kan zichzelf zijn en kan voor zijn eigen opvattingen uitkomen, zolang daarbij de integriteit van anderen eveneens gewaarborgd blijft. Er is daardoor symmetrie in de relaties, ook in de verhouding tussen docenten en leerlingen.

In de montessoriaanse opvatting is een goede persoonlijke ontwikkeling van de leerling een voorwaarde voor een succesvolle studie. Bij de vormgeving van het onderwijs hebben onze leraren naast didactische ook altijd pedagogische overwegingen. Het montessoriuitgangspunt ‘help mij het zelf te doen’ drukt uit, dat leerlingen van hun docenten op school vertrouwen krijgen. Vertrouwen in hun capaciteiten, in hun behoefte om zich te ontwikkelen, in hun vermogen om keuzes te maken en zich eigen doelen te stellen.

Wil men opvoeden tot zelfstandigheid en het dragen van verantwoordelijkheid dan moeten leerlingen in staat gesteld en ondersteund worden om zelfstandig te werken, zelf taken te plannen, werk in te delen en te leren hoe te leren. Ook fouten mogen maken hoort daarbij.

Onze scholen

Meer scholen tonen

Adresgegevens

Polderweg 3
1093 KL Amsterdam
Noord-Holland, Nederland
Bereken woon-werk afstand

Vacatures van Montessori Scholengemeenschap Amsterdam

{"total":3,"sectoren":{"2":3},"vakken":{"28":1,"57":1,"45":1,"-1":0},"geplaatstDoor":{"1":0,"2":3},"beschikbaarheid":{"2":0,"1":2,"-1":0},"dienstverband":{"1":1,"3":2,"-1":0},"zijInstroom":{"1":1,"2":2,"-1":0},"onderwijsTypen":{"2":3,"-1":0},"bevoegdHeden":{"1":2,"5":1,"-1":0},"buitenland":{"1":0},"geplaatstOp":{"1":0,"3":0,"7":0,"30":2},"functieSoorten":{"1":2,"3":1},"provincies":{"6":3}}
3 onderwijsvacatures
SLUIT BINNENKORT
SLUIT BINNENKORT
20 dagen geleden
Voortgezet onderwijs VO
per direct
Parttime 0,67 fte
SLUIT BINNENKORT
SLUIT BINNENKORT
24 dagen geleden
Voortgezet onderwijs VO
In overleg
Parttime 0,4 - 0,5 fte
37 dagen geleden
Voortgezet onderwijs VO
zo snel mogelijk
Parttime of fulltime 0,7 FTE