Visio Onderwijs Haren

Onderdeel van: Koninklijke Visio Onderwijs - Haren
Onderdeel van: Koninklijke Visio Onderwijs - Haren
Speciaal (basis) onderwijs
Speciaal
Algemeen bijzonder
60 Leerlingen

Onderwijs bij Visio = Meedoen mogelijk maken

Visio Onderwijs Haren: een gewone én speciale school

Visio Onderwijs Haren biedt excellent onderwijs aan leerlingen met een visuele of meervoudige beperking. Het is in de eerste plaats een gewone school waar kinderen spelen, leren en zich ontwikkelen. Toch zijn wij ook een speciale school. Wij passen ons onderwijs aan, aan de visuele beperking van onze leerlingen.

Onderwijs bij Visio = Meedoen mogelijk maken

Ontwikkelen op eigen niveau: kijk naar wat wél kan

Alle afdelingen van Visio Onderwijs Haren bieden onderwijs op maat. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in het aanpassen van het onderwijsprogramma per leerling. Zo is veel lesmateriaal tastbaar of hoorbaar gemaakt en maken we gebruik van de nieuwste ICT-middelen. Daarnaast is ons schoolgebouw zo ingericht dat leerlingen (waar mogelijk) zelfstandig, aan de hand van voelbare herkenningspunten, hun weg kunnen vinden.

Voor wie is onze school?
Visio Onderwijs Haren bestaat uit twee afdelingen:
  • Speciaal onderwijs (so). Onderverdeeld in drie verschillende stromen:
    • So: onderwijs voor normaal lerende leerlingen met een visuele beperking van groep 1 t/m groep 8. Leerlingen binnen deze groep stromen uit naar vervolg onderwijs in een reguliere setting met ondersteuning van onze Ambulante Onderwijskundige Begeleiders.
    • So-mb: onderwijs voor leerlingen met een visuele, verstandelijke en mogelijk motorische beperking van 4 tot 12/14 jaar. Leerlingen binnen deze groep stromen door naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso-mb).
    • So-OOG: Onderwijsontwikkelgroep voor leerlingen met een visuele, verstandelijke en mogelijk motorische beperking van 4 tot 12/14 jaar. Zij hebben veel verzorging en behandeling nodig tijdens schooltijd. Leerlingen binnen deze groep stromen door naar het voortgezet speciaal onderwijs OOG (vso-OOG).
  • Voorgezet speciaal onderwijs (vso) is onderverdeeld in drie stromen:
    • Vso-pro: onderwijs voor leerlingen met een visuele, verstandelijke en mogelijk motorische beperking van 12 tot 20 jaar. Leerlingen binnen deze groep stromen uit naar (beschutte) arbeid.
    • Vso-mb: onderwijs voor leerlingen met een visuele, verstandelijke en mogelijk motorische beperking van 12 tot 20 jaar. Leerlingen binnen deze groep stromen uit naar dagbesteding of beschutte arbeid en richten zich gedurende het onderwijsleerproces op de domeinen wonen, werken, vrije tijd en samenleven.
    • Vso-OOG: onderwijsontwikkelgroep voor leerlingen met een visuele, verstandelijke en mogelijk motorische beperking van 12 tot 20 jaar. Zij hebben veel verzorging en behandeling nodig. Zij stromen uit naar dagbesteding en richten zich tijdens het onderwijsleerproces op de domeinen wonen, werken, vrije tijd en samenleven.
"Zo gewoon als mogelijk, speciaal waar nodig"

Missie

Onze ambitie: het beste onderwijs en de beste begeleiding

Visio Onderwijs wil het motto vertalen in het best mogelijke onderwijs en de best mogelijke begeleiding voor leerlingen met een visuele beperking. Hieronder verstaan we dat onderwijs en begeleiding gericht zijn op kwalificatie, persoonsvorming en participatie en dat we iedere leerling stimuleren tot maximale ontwikkeling te komen op deze gebieden.

Perspectief voor iedere leerling 
Iedere leerling met al z’n mogelijkheden, beperkingen, talenten en bijzonderheden stimuleren we zo goed mogelijk in zijn ontwikkeling tot zelfbewuste wereldburger met een passend perspectief op de toekomst. We reiken leerlingen met een visuele beperking (en bijkomende problematiek) en leerlingen met een visuele en verstandelijke beperking 
(met bijkomende problematiek) alle benodigde ondersteuning, hulp en tools aan met het doel dat zij– als kind, jongere en (in hun toekomstige leven) als (jong) volwassene – passend bij hun mogelijkheden: 
- zo zelfstandig, zelfredzaam en autonoom door het leven gaan 
- volwaardig participeren in een steeds veranderende maatschappij 
- als wereldburger de wereld tegemoet treden

Visie

Onze visie op leren

Leren en ontwikkelen vinden zoveel mogelijk plaats midden in de maatschappij op basis van een moderne pedagogische benadering, flexibel, passend, en op basis van een sterk geloof in het ontwikkelingspotentieel van alle leerlingen. Daarom hanteren we als uitgangspunt: "Zo gewoon als mogelijk, zo speciaal als nodig".

Voor blinde en slechtziende leerlingen zijn, naast de algemene cognitieve vaardigheden, de sociale, emotionele en levensorganiserende vaardigheden erg belangrijk. Juist door het toepassen van uitdagende didactische strategieën, steeds vertrekkend vanuit de context van de leerling met de visuele beperking, beogen wij de leerlingen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een plek in de samenleving. We willen bijdragen aan de ontwikkeling van het zelfbewustzijn van leerlingen, met een reëel zelfbeeld, zelfvertrouwen, eigenaarschap en autonomie.

Werkomgeving

Schoolterrein
Het schoolgebouw ligt aan de doorgaande route tussen Haren en Glimmen, op het terrein van Visio de Heukelom. Naast de school staat het kindercentrum. Op het kindercentrum krijgen leerlingen onderwijs, maar dan in combinatie met een intensief zorgaanbod (OOG-groepen). Hier is ook dagbehandeling mogelijk. Verder staan er een aantal woningen op het terrein waar jeugdige cliënten van Visio kunnen wonen of logeren. Het gehele terrein en de schoolgebouwen zijn goed toegankelijk voor slechtziende, blinde en rolstoelgebonden leerlingen.

Bijzonderheden

Onderwijs Haren krijgt predicaat excellente school 

Drie Visio-scholen hebben in 2022 het predicaat Excellente school voor het speciaal basisonderwijs én voortgezet speciaal onderwijs ontvangen. Het gaat om de Visio-scholen in Haren, Breda en Rotterdam. Zij hebben ieder een eigen excellentieprofiel. Het excellentieprofiel van Visio Onderwijs Haren: "Visio Onderwijs Haren is excellent in het stimuleren en toerusten van de leerlingen tot het nemen van ‘eigen regie’ binnen een onderwijssetting van hoogwaardig niveau ter voorbereiding op vervolgonderwijs, dagbesteding en maximale participatie in de samenleving. Ons sterke pedagogisch klimaat, de hoge mate van kwaliteitsdenken bij medewerkers en de ruimte voor innovatie levert daar een bijdrage aan en onderscheidt ons van andere scholen."

Deze waardering is de kroon op het werk in de ambitie van Visio Onderwijs om slechtziende en blinde leerlingen excellent onderwijs en de beste begeleiding te bieden op het niveau van ernstig meervoudig beperkt (emb) tot en met havo

Documenten



Adresgegevens

Rijksstraatweg 284
9752 CL Haren
Groningen, Nederland
Bereken woon-werk afstand