Lesbevoegdheid halen? Zo start je jouw carrière in het onderwijs
Wil jij leraar worden? Dan heb je een lesbevoegdheid nodig. In dit artikel lees je hoe je jouw onderwijsbevoegdheid kunt halen en welke routes er zijn naar een baan in het onderwijs.
Welke onderwijsbevoegdheden zijn er?
Wie in het primair onderwijs wil werken, haalt zijn lesbevoegdheid via de pabo. Met dit diploma kun je kinderen op de basisschool lesgeven. In het voortgezet onderwijs zijn er twee typen bevoegdheden: een tweedegraads en een eerstegraads bevoegdheid. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo. Wil je juist lesgeven in de bovenbouw van havo of vwo? Dan heb je een eerstegraads bevoegdheid nodig, die je meestal behaalt na een aanvullende masteropleiding. Voor het mbo-onderwijs volg je een speciale lerarenopleiding gericht op beroepsonderwijs.
Verschil tussen eerstegraads en tweedegraads lesbevoegdheid
Een tweedegraads lesbevoegdheid geeft je de mogelijkheid om les te geven aan jongere leerlingen en vakken te verzorgen in de onderbouw. Met een eerstegraads lesbevoegdheid mag je oudere leerlingen begeleiden en vakken doceren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Het niveau van de opleiding verschilt: voor een eerstegraads bevoegdheid is vaak een masteropleiding vereist.
Zij-instroomtraject: een andere route naar het onderwijs
Voor mensen die al een hbo- of wo-diploma hebben maar nog geen onderwijsbevoegdheid, biedt het zij-instroomtraject uitkomst. Hierbij sta je direct voor de klas terwijl je jouw lesbevoegdheid haalt. Deze praktijkgerichte route is ideaal voor wie zijn ervaring uit het bedrijfsleven wil inzetten in het onderwijs. Meer hierover lees je in ons artikel "Leraar worden vanuit het bedrijfsleven".
Stap voor stap: je lesbevoegdheid registreren bij DUO
Na het behalen van je onderwijsbevoegdheid registreert DUO jouw diploma. Studeer je in Nederland, dan gebeurt dit vaak automatisch. Toch is het verstandig om via Mijn DUO te controleren of je diploma goed geregistreerd staat. Heb je een diploma behaald in het buitenland? Dan moet je deze eerst laten erkennen door DUO voordat je aan de slag mag als docent.