Leraar worden vanuit het bedrijfsleven?

2 april 2025

Steeds meer professionals maken de overstap naar het onderwijs. Hun praktijkervaring is waardevol in de klas. Ben jij werkzaam in het bedrijfsleven en overweeg je om leraar te worden? Dan kun je via verschillende routes instromen in het onderwijs. In dit artikel lees je hoe het zij-instroomtraject werkt, welke andere mogelijkheden er zijn en welke stappen je moet zetten.
 

Wat is zij-instroom in het onderwijs?

Zij-instroom is een traject voor mensen met werkervaring die leraar willen worden, zonder eerst een volledige lerarenopleiding te volgen. Je werkt direct voor de klas terwijl je wordt opgeleid. Deze leer-werkcombinatie maakt het mogelijk om binnen twee jaar een bevoegdheid te behalen.


Toelatingseisen voor zij-instroom

Om in aanmerking te komen voor zij-instroom, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding.
     
  • Je behaalt een geschiktheidsonderzoek.
     
  • Er is een school die jou wil aannemen als leraar in opleiding.
     

Na toelating volg je een maatwerkopleiding, afgestemd op jouw ervaring en kennis.
 

Zij-instroom niet mogelijk? Dit zijn andere overstapmogelijkheden naar het onderwijs

 

Naast zij-instroom bestaan er andere routes om leraar te worden vanuit het bedrijfsleven:
 

Oriëntatietrajecten

Een oriëntatietraject helpt je om te ontdekken of het onderwijs bij je past. Je loopt mee op een school en krijgt inzicht in het werk als leraar. Dit traject is vrijblijvend en laagdrempelig.
 

Verkorte lerarenopleidingen

Met een relevant diploma kun je soms een verkorte lerarenopleiding volgen. Dit traject duurt meestal één tot anderhalf jaar. Je combineert theorie met stage op een school.
 

Gastdocentschappen

Als gastdocent geef je op flexibele basis les over jouw vakgebied. Dit is een goede manier om kennis te delen zonder een volledige bevoegdheid.
 

Welke stappen moet je zetten?

  1. Laat je adviseren
    Neem contact op met een regionaal loket of onderwijsinstelling. Zij geven informatie over zij-instroom en beoordelen of je profiel geschikt is.
     
  2. Laat een geschiktheidsonderzoek doen
    Dit onderzoek beoordeelt of je voldoende kennis, vaardigheden en motivatie hebt om leraar te worden. Het is verplicht voor toelating tot het zij-instroomtraject.
     
  3. Vind een school die jou wil begeleiden
    Zoek actief naar een school die jou wil aannemen als leraar in opleiding. Deze school biedt begeleiding en werkt samen met een lerarenopleiding.
     
  4. Volg een maatwerkopleiding
    Start met een opleiding die is afgestemd op jouw werkervaring en kennisniveau. Je combineert leren met lesgeven onder begeleiding van een coach.
     
  5. Behaal je lesbevoegdheid
    Rond de opleiding binnen twee jaar af. Na succesvolle afronding ben je bevoegd leraar in het primair of voortgezet onderwijs.

 

Meer blogs